hits

Turtles all the way down - John Green

"Anybody can look at you. It´s quite rare to find someone who sees the same world you see."

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Etter fem år har endelig den best selgende forfatteren John Green skrevet enda en ny bok. Hvis du ikke har lest bøkene, har du kanskje hørt om John Green bak filmen (basert på boken) The fault in our stars eller faen ta skjebnen på norsk. Han er en av mine favoritt forfattere og jeg har lest nesten alle bøkene hans. Den nyeste boka hans heter turtles all the way down. Denne boka tar opp et veldig viktig tema som dessverre er kjent for veldig mange, altså psykiske lidelser. Det er veldig mange som kjenner noen med en psykisk lidelse og denne boka gjør at  man kan forstå folk med slike problemer mye bedre og det er lettere å hjelpe dem, selv om ingen har det helt likt. Jeg tenkte å lage en bokomtale som går litt inn i detalj fordi jeg likte denne boka veldig godt og det er mange andre som har ventet lenge på den. Hvis ikke du har lyst til å lese alt sammen, kan du bare hoppe over de ekstra delene og lese de du har mest lyst til å vite mere om.

 

Handlingsreferat:

Aza Holmes er en 16 år gammel High School elev fra Indianapolis i USA. Hun har slitt med angstlidelse så lenge hun kan huske og hun er spesielt bekymret for mikrober og sykdom forårsaket av bakterien C.diff (Clostridium difficile) ikke google det, du vil angre på det. Aza har to nære venner, kunst entusiasten Mychal turner og hennes Star Wars elskende bestevenninne Daisy Ramirez.

En dag finner Daisy ut at en lokal milliardær kalt Rusell Pickett ,som tilfeldigvis er faren til Davis som er en gammel bekjent av Aza, har forsvunnet etter å ha blitt anmeldt for svindel. Det er en belønning på $100000 til de som tipser om ledetråder som kan hjelpe med etterforskningen. Daisy overtaler Aza til å bli med på leting etter Pickett. Familien Pickett bor ganske nærme Aza, så de tar hennes gamle kano og padler nedover elven som skiller dem for å undersøke. Men når de klatrer over muren blir de oppdaget av en som arbeider for Pickett familien som deretter bringer dem til Davis. Aza og Davis holder kontakten etter de møter hverandre igjen. Davis vil ikke at de skal hjelpe med etterforskningen fordi det vil bety at faren hans vil havne i fengsel og det vil knuse hjertet til hans tretten år gamle lillebror Noah. Davis og Aza begynner å få følelser for hverandre, men Aza sin psykiske helse hindrer henne i å ha et normalt forhold og den gjør alt mye verre.

 

Aza:

(Noen syntes kanskje denne delen spoiler mye, men det er bare litt ekstra om hovedpersonen. Bare hopp over denne delen om du vil.)

Aza er en karakter som er veldig stille. Hun lar alltid vennene hennes snakke og hun svarer bare på de riktige stedene. Hun er mye inni sitt eget hode og vi får vite mye av hva hun tenker så jeg syntes det passer til karakteren hennes. Aza ble kjent med Davis, når de var på leir for barn som har mistet en forelder. Aza sin far døde da hun var mindre og Davis hadde mistet moren sin.

Aza lider som sagt av angstlidelse og livet hennes er stort påvirket av den. Hun får noe hun kaller tankespiraler som gjør at hun ikke klarer å stoppe å tenke på noe før hun får gjort noe med det.  Jeg liker at tankespiralene er skrevet akkurat som om det er noen andre som snakker til henne og hun føler at det ikke er henne selv som styrer tankene hennes.

Hun har et sår i den ene fingeren og når hun får tankespiral og tenker "hva om jeg har infeksjon i såret?", åpner hun såret igjen med neglen, tar hånddesinfeksjon på såret og deretter et plaster. Dette har hun gjort helt siden hun var liten. Jeg tror mange syntes disse delene av historien var ganske ekle fordi den er skrevet veldig detaljert, men jeg er ganske sikker på at det var den reaksjonen John Green ville ha. Psykiske lidelser er ikke noe pent som  skal pyntes for at det ikke skal se så galt ut.

 

John Green og OCD:

John Green har også angstlidelse, eller OCD som det heter på engelsk. Han har fortalt om hvordan han ofte er bekymret for at maten hans er forgiftet eller muggen og at han mister kontroll over tankene hans.

Det var slik han fikk idéen om å skrive en bok om livet til en 16 år gammel jente med angstlidelse. Du kan se videoen hvor han forteller om dette her.

Jeg kunne lett se at det var John Green som skrev denne boken. Han er kjent for å ha ganske smarte og filosofiske karakterer, og bruk av metaforer. Jeg liker veldig godt hvordan John Green skriver og hvor realistisk han gjør situasjonene. Han skriver ikke slik at vi bare leser om noen med en tøff situasjon, men vi opplever det. Han feiler aldri på å gjøre leseren følelsesladet.

 

Jeg likte denne boka veldig godt og det er nok en av de beste jeg har lest i år. For meg får denne boka andre plass av alle John Greens bøker. Den topper dessverre ikke Looking For Alaska, men jeg syntesndet er en utrolig bra bok som jeg anbefaler på det sterkeste. Jeg har ventet på denne boka veldig lenge og den levde opp til alle forventningene mine.  Den gir deg et lite innblikk i hvordan det er å leve med slike problemer. Jeg skal ikke spoile noe, men jeg vil bare nevne at jeg likte slutten veldig godt og hvordan den er skrevet. Jeg anbefaler denne boka til alle ungdommer og spesielt til de som står nær noen som har en psykisk lidelse eller har det selv.

 

Sidetall: 286

 

Forlag: Penguin random house UK

 

Utgitt: Oktober 2017

#bok #bokblogg #bøker #bokanmeldelse #bokomtale #ungvoksen #ungdom #book #books #bookblog #forlag #bookreview #review #johngreen #turtlesallthewaydown #thefaultinourstars #psykisklidelse #angstlidelse #angst #mentalhelse 

 
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Pia

Pia

16, Kristiansand

Følg bloggen min med Bloglovin

Kategorier

Arkiv